Żeberka z cebulą z Garnka rzymskiego :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1,5 kg żeberek ( w miarę chude paski )

  • 2 duze cebule

  • 2 łyżki smalcu

  • 1 opakowanie,, Przyprawy do żeberek „- Prymat

  • 2 łyżki mąki

  • 4 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyzka sosu sojowego

  • szklanki wody

  • ( + ¼ szklanki do rozrobienia mąki )

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą . Zostawić na 15 minut. Namoczyć Garnek wraz z pokrywą w wodzie ( tak aby był nią cały zakryty ) na 15 minut. Na patelni rozgrzać smalec . Obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron . Przełożyć do garnka i posypać pokrojoną na kawałki cebulą .Wlać na patelnię wodę ( ½ szklanki ) i chwilę ogrzewać , a potem przelać do Garnka na żeberka. Włożyć ziele angielskie i liście laurowe .
Zamknąć szczelnie Garnek , wstawić do zimnego piekarnika, który nastawia się najpierw na 100 stopni , a po osiągnięciu tej temperatury na 200 stopni. Piec 2 godziny od osiągnięcia 100 stopni. Wyjąć żeberka z Garnka i wyluzować kości. Sos przetrzeć przez sito i wlać do zwykłego garnuszka. Zaciągnąć mąką . Doprawić sosem sojowym . Włożyć żeberka i podgrzać .
Podawać z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariposas 25.01.2011 17:22
smakowite
Goya 05.01.2011 18:46
fajne
danusia19671 02.09.2010 17:51
Ładnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat