Zakwas na biały barszcz Wielkanocny

Zakwas na biały barszcz Wielkanocny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • otręby owsiane

    1 łyżka
  • mąka razowa

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

    1 płaska łyżeczka
  • woda ciepła

    1 l
  • czosnek

    3 ząbki
  • grzyby suszone

    2 szt.
  • liście laurowe Prymat

    3 szt.
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    5 ziaren
  • chleb razowy

    skórka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do kamiennego naczynia wsypać mąkę, dodać otręby, grzyby, skórkę od chleba, czosnek i przyprawy. Zalać wodą, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-5 dni w chłodne miejsce. Tak przygotowany zakwas po kilku dniach powinien być kwaskowy i mieć charakterystyczny zapach. Po przygotowaniu zakwas można przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

endzi

11.03.2016 10:30
Jeszcze nigdy nie robilam zakwasu...czas to zmienic :)

asiatok

04.03.2016 22:40
Ląduje w ulubionych- do zrobienia!

Czarnula666

29.02.2016 19:39
Oj chyba zrobie :)

Madzai

29.02.2016 17:01
Też taki robię :) pyszny

Janina

29.02.2016 15:16
Również kiszę barszczyk i bardzo często gotuję;

Maridka19

29.02.2016 14:47
Dokładnie domowy najsmaczniejszy :)

Wacław

29.02.2016 13:49
nie ma jak domowy żurek, bez ulepszaczy :-)

2milutka

29.02.2016 13:24
Też zrobię, domowy najlepszy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat