Zakwas na biały barszcz Wielkanocny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • otręby owsiane

    1 łyżka
  • mąka razowa

    1 szklanka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • woda ciepła

    1 l
  • czosnek

    3 ząbki
  • grzyby suszone

    2 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    5 ziaren
  • chleb razowy

    skórka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do kamiennego naczynia wsypać mąkę, dodać otręby, grzyby, skórkę od chleba, czosnek i przyprawy. Zalać wodą, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-5 dni w chłodne miejsce. Tak przygotowany zakwas po kilku dniach powinien być kwaskowy i mieć charakterystyczny zapach. Po przygotowaniu zakwas można przelać do butelek i przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
endzi 11.03.2016 10:30
Jeszcze nigdy nie robilam zakwasu...czas to zmienic :)
asiatok 04.03.2016 22:40
Ląduje w ulubionych- do zrobienia!
Czarnula666 29.02.2016 19:39
Oj chyba zrobie :)
Madzai 29.02.2016 17:01
Też taki robię :) pyszny
Janina 29.02.2016 15:16
Również kiszę barszczyk i bardzo często gotuję;
Maridka19 29.02.2016 14:47
Dokładnie domowy najsmaczniejszy :)
Wacław 29.02.2016 13:49
nie ma jak domowy żurek, bez ulepszaczy :-)
2milutka 29.02.2016 13:24
Też zrobię, domowy najlepszy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat