Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żółtek jaj kurzych
6 szt -
cukru białego
6 łyżek -
półwytrawnego wina marsala
225 ml
Przepis i sposób przygotowania zababajone
2.Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą (miska nie może być zanużoną w wodzie )i powoli wlewać wino ,energicznie ubijać .
3.Gdy rozrzedzona masa znów nabierze puszystej i gęstej konsystencji zdjąc miske i ubijać jeszcze przez około 1- 2 minut.
4.Zabaglione podaje się zarówno na zimno ,jak i na gorąco, jako sos do galaretek ,lodów i owoców.
Jest to wspaniały deser. to włoska wersja Francuskiego sosu szodonowego. Gdyby były trudności ze zdobyciem sycylijskiego wina marsala ,można śmiało użyć hiszpańskie sherry,portugalską maderę lub porto,albo zwykłe białe wino wzmocnić kieliszkiem brandy.Warto eksperymentować
Komentarze (2)