zababajone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtek jaj kurzych

    6 szt
  • cukru białego

    6 łyżek
  • półwytrawnego wina marsala

    225 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Napełnic wysoki garnek do połowy wodą,zagotować,zmniejszyć gaz aby woda lekko parowała.Żółtka wlać do metalowej miski i trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach ubić z cukrem na puszystą masę, gęstą masę .
2.Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą (miska nie może być zanużoną w wodzie )i powoli wlewać wino ,energicznie ubijać .
3.Gdy rozrzedzona masa znów nabierze puszystej i gęstej konsystencji zdjąc miske i ubijać jeszcze przez około 1- 2 minut.
4.Zabaglione podaje się zarówno na zimno ,jak i na gorąco, jako sos do galaretek ,lodów i owoców.



Jest to wspaniały deser. to włoska wersja Francuskiego sosu szodonowego. Gdyby były trudności ze zdobyciem sycylijskiego wina marsala ,można śmiało użyć hiszpańskie sherry,portugalską maderę lub porto,albo zwykłe białe wino wzmocnić kieliszkiem brandy.Warto eksperymentować

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 17.06.2011 14:04
mogłabym spróbować
Krzysztof42 20.11.2010 16:54
włoska wersja francuskiego sosu - no no

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat