Wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzech kokosowy

    1 szt.
  • nóż

    1 szt.
  • korkociąg

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiórki kokosowe foto
W miejscu kiełkowania kokosa znajdują się dwa niewielkie otworki, przy użyciu korkociągu wywierć je i zlej do naczynia kokosowe mleczko.
Aby łatwiej było rozłupać orzech, włóż go na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Po lekkim ostudzeniu ułóż go na desce i uderz tłuczkiem do mięsa.
Powtarzaj uderzanie z wyczuciem zwiększając siłę, póki owoc nie pęknie na połówki.
W celu oddzielenia miąższu od skorupki, wsuń między niego, a skorupkę ostrze noża i delikatnie podważ.
Krok 2 - Wiórki kokosowe foto
Aby obrać kawałki z pozostałem miękkiej skórki możemy posłużyć się zwykłym nożykiem do warzyw.
Krok 3 - Wiórki kokosowe foto
Miąższ ścieramy na wiórki. Używamy ich głównie w kuchni, jako główny akcent dania lub dekorację.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

sylwia / sytofala

10.04.2012 19:05
:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat