Udka w maślance

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udek albo ćwiartek z kurczaka

    6
  • szkl. maślanki

    ok. 1,5-2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka trzeba oczywiście dobrze wymyć, Osuszone natarłam solą, czosnkiem suszonym granulowanym, pieprzem mielonym białym i papryką (słodką albo ostrą, ale to zostawiam do wyboru). Włożyłam po 3 szt. do torebek z grubej folii (takich do mrożonek) i do każdej wlałam ok. 3/4 szkl. maślanki. Torebki zawiązałam mocno starając się wypchnąć z nich jak najwięcej powietrza. Potem jeszcze potrząsałam nimi aby całe udka oblepiła maślanka. Tak przygotowane włożyłam na całą noc do lodówki - dobrze włożyć do jakiegoś pojemnika na wypadek gdyby przez jakąś dziurkę wyciekała maślanka. Następnego dnia udka wyjęłam, ale nie obcierałam ich z maślanki tylko takie ubabrane położyłam na blaszkę posmarowaną olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 45 min.. W trakcie pieczenia polewałam wytopionym tłuszczem a gdy wydawało mi się, że sos nadmiernie odparował dolałam 1/3 szkl. wody. Jeśli udka w/g Was zaczną się za bardzo rumienić to można wierzch przykryć folią aluminiową. Polecam, bo mięso jest wyjątkowo delikatne i rozpływa się w ustach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ALAGOR 19.01.2013 19:33
fajna sprawa obiadowa ;)
Agnieszka/picola 23.01.2012 18:10
ciekawe
fictor123 26.12.2011 19:11
mniam
fictor123 26.12.2011 19:11
mniam
fictor123 26.12.2011 19:11
mniam
fictor123 26.12.2011 19:11
mniam
fictor123 26.12.2011 19:11
mniam
fictor123 26.12.2011 19:11
mniam
Agnik 16.08.2011 21:06
ciekawe
ZEWA 17.02.2011 10:39
koniecznie do wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat