Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z mascarpone i bitą śmietaną

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

7 jaj

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z mascarpone i bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Z powodu braku miejsca składniki prezentuję tu:

Biszkopt na tort o średnicy 28–30 cm
7 jaj
3/4 szklanki cukru
1 i 1,5 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń duży śmietankowy lub waniliowy
2 łyżki oleju
szczypta soli do ubicia jajek

Krem na tort o średnicy 28-30 cm:
800 ml śmietany kremówki 36%
2 małe opakowania serka mascarpone po ok. 250 g
3 łyżki cukru pudru
3 śmietan fixy
dodałam dodatkowo:
12 daktyli
0,5 szklanki orzechów włoskich

Dekoracja:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix

Poncz:
dwie łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka miodu

Masa plastyczna różowa:
1 – 1,5 szklanki cukru pudru
50 g glukozy spożywczej w proszku
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny Palma
0,5 małej buteleczki olejku zapachowego (zapach wg uznania)
4 łyżki czerwonej galaretki
Krok 1 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
2
Na samym początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę, gdy już będzie sztywna nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru. Gdy cukier połączy się z pianą dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
Krok 2 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
3
Mąkę, budyń i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy to za pomocą miksera tylko ręcznie. Na samym końcu dodajemy olej i mieszamy również ręcznie aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Krok 3 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
4
Tortownicę o wymiarach 28-30 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut.
Krok 4 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
5
Wyciągamy po tym czasie i odwracamy na papier śniadaniowy lub do pieczenia do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje.
Krok 5 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
6
Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na trzy blaty. Ja piekłam dwa biszkopty, gdyż chciałam mieć tort czterowarstwowy.
Krok 6 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
7
Gdy w piekarniku pieczemy biszkopt przygotowujemy masę plastyczną. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, żeby mogła napęcznieć. Po tym czasie wstawiamy garnek z wodą na to kładziemy miskę z żelatyną i podgrzewamy ją do momentu aż się rozpuści, nie dopuszczając do zagotowania się żelatyny.
Krok 7 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
8
Do płynnej żelatyny dodajemy glukozę i margarynę i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i olejek zapachowy i dokładnie mieszamy. Cukier puder stopniowo dodajemy do powstałej masy i wyrabiamy aż masa będzie plastyczna. Ważne jest to, aby cukier puder dodawać bardzo powoli aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Masa powinna być elastyczna i lekko lepiąca. Blat oraz wałek smarujemy delikatnie oliwą lub posypujemy cukrem pudrem i wałkujemy.
Krok 8 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
9
Za pomocą kieliszka wykrawamy krążki. Na wykałaczkę nakładamy stożek z masy cukrowej. Następnie wokół stożka przyklejamy kolejno krążki formułując płatki róż. Gotowe róże pozostawiamy do wyschnięcia.
Krok 9 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
10
Na samym końcu przygotowujemy krem. Daktyle kroimy w drobną kostkę, natomiast orzechy włoskie blendujemy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję.
Krok 10 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
11
Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót.
Krok 11 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
12
Na koniec wsypujemy posiekane bakalie i mieszamy do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Krok 12 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
13
Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy
Krok 13 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
14
na który wykładamy masę,
Krok 14 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
15
przykrywamy następnym
Krok 15 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
16
i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, ze każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu.
Krok 16 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
17
Ubijamy śmietanę kremówkę tak jak na krem,
Krok 17 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
18
pamiętając aby pod koniec dodać cukier puder oraz śmietan-fix.
Krok 18 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
19
Bitą śmietaną przykrywamy tort
Krok 19 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
20
i dekorujemy
Krok 20 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto
21
według uznania.
Krok 21 - Tort z mascarpone i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 16.10.2013 15:17
pewnie jest pyszny
dodi 16.10.2013 14:15
piękny torcik
Małgorzata9 16.10.2013 14:07
dzieło sztuki, gratulacje
ssylwiaa 16.10.2013 14:01
piękny tort, na pewno dużo pracy włożyłaś w przygotowanie ;)
bietka 16.10.2013 13:41
piękny torcik, pewnie pyszny i do tego bardzo pracochłonny, super :)
Janina 16.10.2013 13:34
Super smaczny i piękny tort;)
msmors 16.10.2013 13:24
arcydzieło, super dekoracja
agnieszka214 16.10.2013 13:18
bardzo ładnie wyglada ja poprosze kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak