Tort węgierski z karmelem i bitą śmietaną.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować wcześniej : - z wydrylowanych wiśni zlać sok (zachować), a wiśnie zalać spirytusem. Pozostawić w zalewie 24 godziny, a następnie wiśnie przecedzić na sicie. Spirytus i wcześniej zlany sok z wiśni połączyć i postępować wg. poniżej napisanych wskazówek.

Biszkopt – tortownica 24cm.

5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
2 łyżki ciemnego kakao Deco Morreno
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Ubić żółtka i połączyć z białkami.
Mąkę, kakao i proszek przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i nałożyć do formy.
Piec 30-35min w temp.160stop.
Po przestudzeniu przekroić na 2 krążki i nasączyć ponczem.
Poncz 3/4 szklanki- sok od wiśni ze spirytusem

Krem

2 kostki masła
2 żółtka
2 jajka
8 łyżek cukru pudru
3 łyżki ciemnego holenderskiego kakao Deco Morreno
1 łyżka soku z cytryny
4-5 łyżek spirytusu
1 słoik wydrylowanych wiśni


Jajka i żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić.
Ucierać masło i dodawać po łyżce masę jajeczną.
Dodać kakao. sok z cytryny i spirytus. Wlewać stopniowo.

Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć wiśnie wcześniej zalane spirytusem. Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu.
Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić wiśniami.
Polecam kakao belgijskie marki Van Houten albo holenderskie Deco Morreno.. Korzystałem z tego drugiego, ma oprócz doskonałego smak, głęboki ciemny kolor.

Karmel

50 g cukier trzcinowy z Mauritiusa
30 ml woda

Przekonałem się do produktów firmy Food&Joy i do zrobienia ozdoby z karmelu korzystałem z cukru trzcinowego z Mauritiusa. Nie zawiodłem się i tym razem. Ozdoba wyszła bardzo ładna.
Cukier trzcinowy rozpuścić w garnuszku z dodatkiem wody, cały czas mieszając aż do uzyskania właściwego koloru i konsystencji. Zdjąć z gazu i pozwolić na lekkie schłodzenie. Można wstawić garnuszek do zimnej wody, m.in. żeby przerwać gotowanie i zgęstnienie karmelu. Karmel wylewamy cienką strużką maczając łyżkę, na papier do pieczenia. Kształt jaki chcemy uzyskać zależy od nas. Pozostawiamy na papierze około 10 minut i zdejmujemy dekorując nasz tort. Możemy również dodać bitą śmietanę.
W ten sposób uzyskaną ozdobę, można wykorzystać również przy innych deserach.
PS. Tort węgierski jest tortem tylko dla dorosłych i jednak po zjedzeniu ze względu na dużą zawartość alkoholu nie prowadzimy żadnych pojazdów.
W inny sposób nie mogę podać tego przepisu Christopher

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ao_12 03.10.2013 22:44
super tort, ja także nie byłabym w stanie tak ozdobić torta :(
joanna__s 03.10.2013 15:17
Nieziemski tort, raczej nie na moje zdolności kulinarne. Pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat