Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z winogronami
Kroki postępowania
4 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru drobnego
Krem:
500 ml śmietany kremowej 30%
200 ml adwokatu
250 g sera mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Poncz:
1 szklanka wody
2 łyżki startej skórki cytrynowej
1 łyżka cukru miałkiego
1 łyżka rumu
Dodatkowo:
1/2 szklanki domowego dżemu z czarnej porzeczki
2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
1/2 kg winogrona zielonego bez pestek
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem,dodajemy żółtka,mąki mieszamy ze sobą oraz proszkiem do pieczenia,wsypujemy stopniowo do masy jajecznej,delikatnie aby nie naruszyć struktury piany.Tak przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy o śr 26 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminowym pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę z cukrem.Serek przekładamy do miseczki wlewamy adwokat oraz rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie -30 ml żelatynę i mieszamy do połączenia składników ,dodajemy do masy śmietanowej i wszystko razem mieszamy. Poncz: Wodę gotujemy z cukrem i skórką cytrynową gdy przestygnie wlewamy rum,mieszamy.