Tiramisu.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Tiramisu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tirami’su - podnieś mnie na duchu, tak można by przetłumaczyć nazwę tego popularnego włoskiego deseru.
Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach.

500 g serka mascarpone
20 dag cukru
4 jajka
1 szkl. mocnej kawy Jacobs
½ szkl Amaretto
5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru
30 dag biszkoptów
1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania
Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mascarpone i ajerkoniakiem.
Ubić białka, dodać do serka.
Do kawy dodać Amaretto, maczać biszkopty i układać w naczyniu o wysokim brzegu.
Na biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone biszkopty i przykryć resztą kremu.
Posypać kakao, kawą lub czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Druga wersja bez jajek, szybsza.
500g mascarpone
500ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
1 szkl kawy
½ szkl.Amaretto
5 łyżek ajerkoniaku
30 dag biszkoptów
1 łyżka kawy Jacobs

Mascarpone wymieszać z ajerkoniakiem. Dodać ubitą śmietanę z cukrem, wymieszać.
Do kawy wlać Amaretto maczać biszkopty(za pomocą dużej pęsety) i układać w naczyniu.
Nałożyć krem ,biszkopty, krem i posypać kawą. Dobrze schłodzić. Buon appetito.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 09.02.2014 20:23
Uwielbiam ten deser,nie potrafię się oprzeć.
dorrota 04.02.2014 20:00
pyszne:) i jak wygląda:D
ajres 04.12.2013 23:32
wole wersje bez jajek
KasiaK90 10.10.2013 18:08
pięknie podane:) zjadłabym porcyjkę
Ilona_eS 08.10.2013 20:58
wyglada ciekawie:)
Małgorzata9 07.10.2013 20:45
smakowicie wygląda
Stenka 07.10.2013 20:04
ale smaczne!
patryska76 07.10.2013 19:48
Uwielbiam takie rarytasy ;)
nutellla 07.10.2013 19:26
pięknie wyszło :)
Czarnula87 07.10.2013 19:21
wygląda naprawdę smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat