Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jaglana z frużeliną jabłkowo-brzoskwiniową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 szklanki wody
1 szklanka kaszy jaglanej
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki soli
kromka chleba pszennego bez skórki
ŁYŻKA RODZYNEK
mała łyżeczka skórki pomarańczowej
2 łyzki cukru
1/2 kilograma obranych i pokrojonych jabłek
1/2 brzoskwiń z puszki
kisiel morelowy bez cukru
4 łyżki cukru

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jaglana z frużeliną jabłkowo-brzoskwiniową

Kaszę należy wypłukać na sitku. Zalać wodą, dodać masło, sól i zagotować al dente.
Do zagotowanej kaszy dodać drobno podrobiony chleb, rodzynki, skórkę pomarańczową i cukier. Wymieszać. Wyłożyć na blachę na tarty, przykryć folią aluminiową i piec w 180* przez 15 minut.
Jabłka dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie należy dodać brzoskwinie, cały syrop z puszki i cukier. Podgotować chwilkę. Pognieść owoce widelcem.

W 1/2 szklanki rozpuścić kisiel i wlać do gorącej masy owocowej podgrzewać jeszcze około dwóch minut.

Na upieczone ciasto wyłożyć frużelinę. Ostudzić.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 07.01.2017 17:53
smaczny deserek
Marcepanowy kącik 06.01.2017 08:18
Bardzo dziękuję :)
Babeczka35 04.01.2017 07:23
Bardzo pysznie:)
Diana Rusiłowicz 04.01.2017 00:55
Apetyczny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak