Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłykowy boczek

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżego boczku 1,3 kg
przyprawy do szaszłyków 2 łyżka
pieprzu 4 szczypta
soli 1/2 łyżeczka
sosu sojowego jasnego 3 łyżka
majeranku suszonego 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłykowy boczek

Kroki postępowania

1
Boczek umyć i lekko osuszyć. Wszystkie przyprawy oprócz majeranku i sosu sojowego wymieszać i oprószyć nimi boczek. Następnie skropić sosem sojowym i posypać majerankiem.
Krok 1 - Szaszłykowy boczek foto
2
Cebulę obrać, pokroić na plastry i ułożyć na boczku. Całość zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4-5 godzin.
Krok 2 - Szaszłykowy boczek foto
3
Po tym czasie boczek przełożyć do formy do pieczenia mięsa, wstawić do piekarnika. Nastawić piekarnik na 165 stopni a zegar na 80 minut.
Krok 3 - Szaszłykowy boczek foto
4
Po upieczeniu boczku ułożyć go na półmisku do odpoczęcia. Kroić gdy będzie zimny.
Krok 4 - Szaszłykowy boczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 01.10.2012 09:44
smacznie wygląda
Anna169Hosz 23.09.2012 15:19
Smaczny.
ZEWA 10.09.2012 11:35
dziękuję bardzo, a boczuś był smaczny :)
Betka 10.09.2012 08:51
świetne ;)
Andysz 09.09.2012 21:13
mmmm ekstra;)
Mati3 09.09.2012 19:14
pycha:)
Cukiereczek13 09.09.2012 18:54
ale bym zjadła takiego boczku :) wygląda niesamowicie smacznie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak