Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos jogurtowo-chrzanowy z buraczkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jogurt grecki 1 szkl.
burak ćwikłowy 1 mały
chrzan ze słoika 1 łyżka
cukier kryształ do smaku
sól do smaku

Porada

Zamiast gotowanego buraczka można użyć domowej ćwikły, a następnie doprawić chrzanem do odpowiedniej ostrości.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos jogurtowo-chrzanowy z buraczkami

Buraczka ugotować w skórce, zahartować zimną wodą, ostudzić, obrać i zmiksować. Jeśli jest bardzo soczysty, odcisnąć nadmiar soku na małym sitku.
Mus z buraczka dodać w niewielkiej ilości do jogurtu, dołożyć chrzan i dosypać sól oraz cukier - wymieszać dokładnie. Jeśli sos jest za blady domieszać więcej musu z buraka. Na koniec rozrzedzić ew. odciśniętym sokiem albo dodać nieco soku z surowego buraka.
Gotowy sos nie powinien być zbyt rzadki, ale też nie za gęsty - najlepsza jest konsystencja kwaśnej śmietany.

Sos jest idealny jako dodatek do wielkanocnych zimnych dań. Można go podać do wędlin i pieczonych mięs, do jajek na twardo, do kiełbasek i parówek, do warzyw pieczonych lub gotowanych na parze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 12.10.2014 23:59
wspaniały sosik :-) , zabieram pomysł :-).
gosia1988 12.10.2014 19:19
fajny przepis
Adam/ZUB3R 12.10.2014 19:16
smaczny sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak