Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym
Postępuj zgodnie z opisem przygotowania a danie będzie pełne, smaku, kremowe i aromatyczne. Takie danie to propozycja nie tylko na obiad ale też kolację we dwoje.
Zanim jednak przeczytasz opis przygotowania zapoznaj się z kilkoma poradami, które warto wiedzieć przed przystąpieniem do gotowania cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym.
1) Gotowanie cannelloni - nie gotuj ich zbyt długo, bo po upieczeniu w piekarniku stanie się zbyt miękkie. Gotuj je więc al dente, by zachowało swoją elastyczność i łatwo się je nadziewało.
2) Nadzienie ze szpinaka - możesz użyć mrożonego szpinaku, ale pamiętaj, aby po obróbce cieplnej odsączyć go z nadmiaru wody.
3) Sos beszamelowy - postaw na cierpliwość i dokładnie wymieszanie składników. Wtedy unikniesz powstania grudek.
4) Doprawienie dania - postaw na sól, pieprz i gałkę. Te trzy przyprawy wystarczą, aby danie nabrało odpowiedniego aromatu i smaku.
5) Równomiernie wypełnij cannelloni. To ważne, aby równomiernie się zapiekało danie.
6) Nie zapomnij o dekoracji - najlepiej świeżymi ziołami, natką pietruszki lub bazylią.
Kroki postępowania
Na maśle podsmażamy szpinak, a następnie wyjmujemy go na deskę i kroimy w kilku miejscach. Do miski dodajemy pokrojony szpinak i łączymy z ricottą oraz parmezanem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałe nadzienie nakładamy do rurek z makaronu i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy cannelloni, a całość posypujemy startą mozzarellą.

Zapiekamy pod przykryciem 25 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie ściągamy pokrywkę i pozwalamy się zarumienić mozzarelli. Podajemy na ciepło.
