Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron cannellni

    16 rurek
  • szpinak mrożony

    300 gramów
  • ricotta

    150 gramów
  • parmezan starty

    150 gramów
  • masło

    100 gramów
  • mąka

    60 gramów
  • mleko

    700 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • mozzarella starta

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym foto

Na maśle podsmażamy szpinak, a następnie wyjmujemy go na deskę i kroimy w kilku miejscach. Do miski dodajemy pokrojony szpinak i łączymy z ricottą oraz parmezanem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałe nadzienie nakładamy do rurek z makaronu i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Krok 2 - Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym foto

Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, mieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy cannelloni, a całość posypujemy startą mozzarellą.

Krok 3 - Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym foto

Zapiekamy pod przykryciem 25 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie ściągamy pokrywkę i pozwalamy się zarumienić mozzarelli. Podajemy na ciepło.

PaniMISIOWA
Jeśli wykorzystamy szpinak świeży to musimy mieć go więcej niż mrożonego, około 500 gramów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 27.12.2013 16:01
Mężusiowi zasmakowało to danie :) dzięki za przepis
smakowita 27.05.2012 21:17
bardzo apetyczne
Aga20 28.04.2012 09:16
Uwielbiam canelloni ze szpinakiem;)
sylwia / sytofala 27.04.2012 20:41
nie mogę się doczekać świeżego szpinaku :)
elaa 27.04.2012 19:25
smaczne
Katarzyna87 27.04.2012 17:48
super
Magdalena67 27.04.2012 17:34
Lubię takie smaki
Magdalena67 27.04.2012 17:34
Lubię takie smaki
Magdalena67 27.04.2012 17:30
Lubię takie smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat