Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron cannellni

    16 rurek
  • szpinak liście

    300 g
  • ricotta

    150 g
  • parmezan starty

    150 g
  • masło

    100 g
  • mąka

    60 g
  • mleko

    700 ml
  • sól

  • pieprz

  • mozzarella starta

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym foto
Na maśle podsmażamy szpinak. Następnie przekładamy go na deskę i kroimy w kilku miejscach. Do miski wrzucamy szpinak i łączymy z ricottą oraz parmezanem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstałe nadzienie nakładamy do rurek z makaronu i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 2 - Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym foto
Sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, rozmieszamy z mąką i chwilę podsmażamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy cannelloni, a całość posypujemy startą mozzarellą.
Krok 3 - Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym foto
Zapiekamy pod przykryciem 25minut w temperaturze 200st. Następnie ściągamy pokrywkę i pozwalamy się zarumienić mozzarelli. Podajemy na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

plocia

27.12.2013 16:01
Mężusiowi zasmakowało to danie :) dzięki za przepis

smakowita

27.05.2012 21:17
bardzo apetyczne

Aga20

28.04.2012 09:16
Uwielbiam canelloni ze szpinakiem;)

sylwia / sytofala

27.04.2012 20:41
nie mogę się doczekać świeżego szpinaku :)

elaa

27.04.2012 19:25
smaczne

Katarzyna87

27.04.2012 17:48
super

Magdalena67

27.04.2012 17:34
Lubię takie smaki

Magdalena67

27.04.2012 17:34
Lubię takie smaki

Magdalena67

27.04.2012 17:30
Lubię takie smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat