Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowiec z galaretką
Składniki:
3 sztuki jaj
3/4 szklanki cukier
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 opakowanie cukier wanilinowy
1 galaretka owocowa
250 ml śmietanki kremówki 36%
250 gr serka marcepone
cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
Słoik dżemy wiśniowego kwaśnego.
WYKONANIE:
Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli do masy jajecznej. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić po nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15 minut. W zależności jak piecze piekarnik.
Galaretkę zalać trochę mniej wody niż pisze na opakowaniu dzień wcześniej. Pokroić w kostkę.
Masa śmietankowa:
Ubić zimną śmietanę, na końcu ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym, dodać marcepone i dalej ubijać.
Zimny biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć masę śmietanową i posypać kostkami galaretki.
SMACZNEGO!