Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowiec z galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowiec z galaretką

Mój biszkopt

Składniki:
3 sztuki jaj
3/4 szklanki cukier
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 opakowanie cukier wanilinowy

1 galaretka owocowa
250 ml śmietanki kremówki 36%
250 gr serka marcepone
cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru

Słoik dżemy wiśniowego kwaśnego.

WYKONANIE:

Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli do masy jajecznej. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić po nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15 minut. W zależności jak piecze piekarnik.

Galaretkę zalać trochę mniej wody niż pisze na opakowaniu dzień wcześniej. Pokroić w kostkę.

Masa śmietankowa:
Ubić zimną śmietanę, na końcu ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym, dodać marcepone i dalej ubijać.

Zimny biszkopt posmarować dżemem i wyłożyć masę śmietanową i posypać kostkami galaretki.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

viperek2012
viperek2012 17.02.2014 18:58
Wygląda apetycznie.
dodi 07.02.2014 09:38
pyszności, mniam
Barbara777 03.01.2014 21:20
niezłe ciastko- zjadłabym:)
Karolcia12 03.01.2014 21:05
uwielbiam takie ciasta
gosia1988 03.01.2014 20:56
na pewno smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak