Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skwarki wieprzowe - Świeżonka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Skwarki wieprzowe - Świeżonka

1 kg mięsa wieprzowego świeżego (może być mieszane: łopatka, karkówka)
200 g słoniny
6 dużych cebul
sól
pieprz mielony czarny

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki, wielkość uzależniona jest od naszych upodobań. Słoninę kroimy w bardzo małą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Do garnka lub woka wrzucamy słoninę, aż puści tłuszcz i delikatnie się wytopi, wtedy wrzucamy pokrojone mięso wieprzowe i dusimy na mały ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, często mieszając aby mięso się nie przypaliło. Mięso przyprawić solą i pieprzem i znów dusić przez około 10 minut, gdy mięso będzie już miękkie i będzie się ładnie rumieniło dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy wszystko ze sobą tak długo aż cebula będzie miękka, trzeba uważać aby się nie przypaliła bo wtedy będzie gorzka. Na samym końcu doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Podajemy ze świeżym chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 02.01.2014 11:44
ciekawe danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak