Przepis i sposób przygotowania na: Skwarki wieprzowe - Świeżonka
200 g słoniny
6 dużych cebul
sól
pieprz mielony czarny
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki, wielkość uzależniona jest od naszych upodobań. Słoninę kroimy w bardzo małą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Do garnka lub woka wrzucamy słoninę, aż puści tłuszcz i delikatnie się wytopi, wtedy wrzucamy pokrojone mięso wieprzowe i dusimy na mały ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, często mieszając aby mięso się nie przypaliło. Mięso przyprawić solą i pieprzem i znów dusić przez około 10 minut, gdy mięso będzie już miękkie i będzie się ładnie rumieniło dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy wszystko ze sobą tak długo aż cebula będzie miękka, trzeba uważać aby się nie przypaliła bo wtedy będzie gorzka. Na samym końcu doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Podajemy ze świeżym chlebem.