Schab z rękawa -,,na zaś -1 „:

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Do sosu potem ( na 2 szklanki sosu z rękawa ):,1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki ( lub kwaśnych wiśni , lub żurawiny ),2

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.5 kg schabu,3 łyżki oleju z pestek winogron,2 łyżki przyprawy do schabu, 2 łyżeczki miodu,1 łyż.

Schab w marynacie pieczony w foliowym rękawie. Doskonale nadaje się do tego by upiec go więcej a potem podawać w różnych wersjach.
Do sosu potem (na 2 szklanki sosu z rękawa):,1 łyżeczka konfitury z czarnej porzeczki ( lub kwaśnych wiśni, lub żurawiny ), 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego,1 łyżka masła, 1 kromka razowego chleba (gruba bez skórki),½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %.

Z oleju i przypraw ( do schabu, miodu, pieprzu, papryki, majeranku ) zrobić pastę i natrzeć nią schab (ja wyrównuję schab obcinając sterczące kawałki i odkładając je np. na gulasz). Mięso włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Potem przełożyć do rękawa foliowego i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć. Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia.
Schab wystudzić. Kroić w plastry. Do garnuszka włożyć masło. Wlać sos od pieczenia. Dodać konfiturę i sos sojowy. Wrzucić chleb. Gotować na małym ogniu 5 minut. Przetrzeć przez sitko ( lub blenderem ). Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku.

Podałam plastry mięsa z sosem + kopytka + buraczki z cebulką i olejem.
Upiekłam na Wielkanoc więcej tego schabu. Podzieliłam na porcje obiadowe i do chleba.Teraz będę tylko wyjmować i podawać w odmienionej formie. Połowa roboty i duża oszczędność.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
elzbietar64 12.05.2012 22:33
ciekawy przepis
Juleczka20 01.09.2011 09:18
super
Koper 26.01.2011 08:35
Bardzo fajny pomysł
Emilia22 30.09.2010 09:05
na pewno pycha
Grażyna13 25.09.2010 10:30
Bardzo ten schab smakowity :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat