Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka jarzynowa
1 duże jabłko
1 cebula
1 pietruszka
1 mały seler
4 ziemniaki
2 ogórki kiszone
5 ugotowanych n twardo jajek
1 puszka groszku lub 1 szklanka mrożonego groszku
250 g majonezu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować na miękko w łupinach (można również ugotować je na parze). Warzywa odlać, ostudzić, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę oraz jabłko obrać i zrobić to samo co z warzywami. Do reszty dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Wsypać odcedzony groszek. Jeżeli używamy mrożony groszek gotujemy go do miękkości w wodzie z dodatkiem cukru, odcedzamy go i dodajemy do sałatki. Na samym końcu wlewamy majonez, dodajemy musztardę, mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem smarujemy sałatkę majonezem i dekorujemy ugotowaną marchewką i natką pietruszki.