Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kubek białego ryżu
2 kubki mleka
3 jablka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 łyżka masła
pół łyżeczki cynamonu
pół szklanki jogurtu naturalnego
miód (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z jabłkami

Mleko zagotowujemy, wsypujemy do niego ryż i gotujemy do miękkości, jeżeli jest potrzeba, można dolać gorącej wody. Pamiętajcie o częstym mieszaniu ryżu, lubi przywierać do garnka. Pod koniec gotowania wsypujemy cukier i skórkę z pomarańczy, mieszamy. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy w ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy jabłka, cynamon, smażymy około 5 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, na dno nakładamy połowę ryżu, później jabłka i znowu ryż. Pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Porcję zapiekanego ryżu nakładamy na talerz, polewamy miodem i jogurtem naturalnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 20.02.2017 23:20
Dobre danie na słodko.
Ola1984 20.02.2017 18:00
Mniam, uwielbiam ryż z jabłkami.
w mojej kuchni 20.02.2017 17:25
same pyszności
Wiktoria29 20.02.2017 16:24
pycha.......
agaK. 20.02.2017 15:14
Lubię to!:)
Franciszek 20.02.2017 14:25
dobry obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak