Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone indycze - pieczone

5.0
(31)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczone kotlety mielone z indyka to świetny danie obiadowe. Mięso indyka ma delikatny smak i nie jest zbyt tłuste, dlatego kotlety pieczone będą smacznym obiadem dla dzieci.

Składniki:

indyk 700 gramów
jajko 1 sztuka
zielenina 1 mały pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia kotletów
żółty ser 50 gramów
cebula 1 sztuka

Porada

Możesz pominąć ser żółty. możesz pominąć cebulę, jeśli dodajesz szczypiorek w zieleninie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone indycze - pieczone

Pieczone kotlety mielone z indyka:

  • pomysł na pyszny obiad;
  • są zdrowsze od smażonej wersji;
  • mają dodatek sera żółtego (możesz pominąć);
  • mają dodatek zieleniny - natki pietruszki, szczypiorku i koperku;
  • uwielbiają je dzieciaki.

Kroki postępowania

1

Mięso indycze zmielić możliwie drobno - najlepiej do kotlecików nadaje się mięso gulaszowe, bo zawiera kawałki tłuszczu.
Dodać do mięsa jajko, przyprawy, utarty ser, startą lub drobniutko posiekaną cebulkę, posiekaną zieleninę i nieco bułki tartej.
Wyrobić masę, uformować z niej kotleciki i opanierować w bułce tartej.

Krok 1 - Kotlety mielone indycze - pieczone foto
2
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki, spłaszczyć je i ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
Krok 2 - Kotlety mielone indycze - pieczone foto
3

Piec w temperaturze 180-200°C aż kotleciki będą rumiane - około 12-15 minut/1 strona.
Najlepiej po jakimś czasie, w trakcie pieczenia odwrócić je na drugą stronę.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak