Pieczone kotlety mielone z indyka

Pieczone kotlety mielone z indyka

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Takie kotleciki sprawdzą się nie tylko na obiad. Świetnie smakują również na zimno, dlatego wystarczy porcja świeżych warzyw i lunch do pracy gotowy!
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety:

  • filet z indyka

    400 gramów
  • posiekany koperek

    1 łyżka
  • bułka czerstwa

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • Pieprz biały mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • mleko

    1 szklanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0.5 szklanki
  • masło

    40 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę* moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy je na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut. Nie używamy papieru do pieczenia. Spływające masło na blaszkę spowoduje, że kotleciki będą się lekko smażyły, przez co będą chrupiące i rumiane. Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z buraków.

* można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi

Jagódka17
Kotlety najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Można je również usmażyć.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 04.03.2019 11:43
Smaczne danie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat