Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka na jeżynach dla Basieńki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jeżyn 1 kg
wódki 1/2
cukru 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka na jeżynach dla Basieńki

Dobrze opłucz jeżyny, delikatnie opłucz, osącz, odszypułkuj, włóż do dużego słoja. Wlej wódkę i spirytus. Zamknij szczelnie i odstaw na tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlej i przefiltruj powstały płyn, wlej do naczynia ze szczelnym zamknięciem, odstaw w ciemne i chłodne miejsce. Owoce w słoju dokładnie zasyp cukrem. Obwiąż gazą, odstaw w słoneczne miejsce, aby puściły sok. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a owoce puszcza sok, zlej go, jednocześnie filtrując. Oba płyny połącz. Rozlej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw na 3-4 miesiące do piwniczki lub spiżarni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak