Przepis i sposób przygotowania na: Masło klarowane - Ghee
Na bardzo wolnym ogniu, bez przykrycia podgrzewamy masło aż się rozpuści, nie mieszamy.
Gdy masło zacznie się delikatnie gotować na wierzchu utworzy się biała piana, nie mieszamy jej.
Utworzą się jakby trzy warstwy:na wierzchu biała piana, pośrodku klarowane masło, na dnie warstwa innych substancji.
Za pomocą łyżki ściągamy z wierzchu pianę, robimy to delikatnie, aby nie naruszyć osadu z dna.
Masło gotujemy w zależności od ilości: 200 g - ok. 10 minut, 1 kg - ok. 30 minut.
Podczas gotowania sukcesywnie usuwamy pianę tworzącą się na wierzchu masła.
Dobrze sklarowane masło jest lekko złote, stąd też nazwa "złote masło".
Nie może być ciemne, bo utraci swój nieco orzechowy posmak.
Gotowe masło za pomocą chochelki przelewamy do słoiczka, uważając by nie wlać substancji wytrąconych z dna garnka.
Masło odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone masło nabiera kremowego koloru.
Słoiczek zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce lub do lodówki - co znacznie przedłuży jego termin do spożycia.
Masło klarowane możemy przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy - nawet 15.
Możemy je także używać kilkukrotnie.
W takim celu po każdym smażeniu masło przecedzamy, aby pozbyć się resztek ze smażenia.
Używamy dopóki jest jasne i ładnie pachnie, gdy już ściemnieje masło należy wyrzucić.