Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec zwijany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zwijany

Kroki postępowania

1
Składniki:

Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Autorem przepisu na ciasto jest:
Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska

Masa makowa:
1 kg gotowej masy makowej
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
0.5 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
0.5 szklanki rodzynek
2 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
Krok 1 - Makowiec zwijany foto
2
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuszczamy z cukrem oraz mlekiem i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 – 20 minut.
Krok 2 - Makowiec zwijany foto
3
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, pamiętając aby na samym końcu dodać rozpuszczoną i wystudzoną margarynę lub masło.
Krok 3 - Makowiec zwijany foto
4
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę makową. Mak przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do moment aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Krok 4 - Makowiec zwijany foto
5
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkujemy na cienkie placki,
Krok 5 - Makowiec zwijany foto
6
nakładamy masę makową,
Krok 6 - Makowiec zwijany foto
7
boki zawijamy do środka i zwijamy jak rulonik, końce układamy pod spód.
Krok 7 - Makowiec zwijany foto
8
Papier do pieczenia smarujemy olejem,
Krok 8 - Makowiec zwijany foto
9
owijamy makowce,
Krok 9 - Makowiec zwijany foto
10
układamy na blaszce
Krok 10 - Makowiec zwijany foto
11
i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 30-40 minut.
Krok 11 - Makowiec zwijany foto
12
Ciasto udało się dzięki pomocy mojego małego pomocnika, syna Szymona:)
Krok 12 - Makowiec zwijany foto
13
Po wyjęciu rozcinamy papier i studzimy, dekorujemy według uznania.
Krok 13 - Makowiec zwijany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 02.01.2014 14:03
smakowicie wygląda:-)
Poison1988 02.01.2014 11:53
chętnie bym zjadła :) wygląda przepysznie :)
monisia1977 02.01.2014 08:05
fajnie wygląda
gosia1988 01.01.2014 21:15
ale smakowicie wygląda
martafwkuchni 01.01.2014 20:51
nie chodzi o to, żeby się przykleiło, czy też nie, tylko o to, żeby makowiec miał ładny kolor ze wszystkich stron, więc papier trzeba posmarować olejem.
dodi 01.01.2014 20:51
też bym zjadła
gosia56 01.01.2014 20:28
taki papier do pieczenia nie trzeba juz smarować nic się nie przyklei
Magula 01.01.2014 20:17
fajny makowiec
kasienka23 01.01.2014 20:15
ale mam ochotę na taki makowiec....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak