Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec zwijany
Kroki postępowania
Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Autorem przepisu na ciasto jest:
Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska
Masa makowa:
1 kg gotowej masy makowej
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
0.5 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
0.5 szklanki rodzynek
2 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego