Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka walentynkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki uniwersalnej 1 1/4 szklanki
cukru 1/2 szklanki
niesłodzonego kakao 2 1/2 łyzki
soli 1/4 łyżeczki
masła 1/2 szklanki
czerwonego barwnika spozywczeg 1 łyżka
wody 3 łyżki
POSYPKA 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka walentynkowe

Włącz piekarnik i ustaw go na 160 °C. W misce miksera wyposażonego w końcówkę do ciast (hak) wymieszaj mąkę, cukier, kakao i sól. Następnie dodaj masło i barwnik, po czym miksuj aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następne miksuj dalej, aż masa nabierze konsystencji ciasta, dolewając po odrobinie wody jeżeli konsystencja będzie zbyt sypka.
Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię, pognieć chwilę rekami, po czym rozwałkuj je na grubość około 0,8 – 1 cm. Wytnij wycinarką w kształcie serca pojedyncze ciasteczka. W płytkim naczyniu wysyp posypkę i obtocz w niej brzegi ciasteczek lekko je dociskając.
Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut, aż środki serduszek będą już ścięte. Wyjmij z piekarnika i wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 30.01.2014 22:14
Chciałabym takie ;)
elka72 30.01.2014 17:54
Piękne ciasteczka :)
wyattearp 30.01.2014 13:12
mniam,mniam
Jadwiga/Jaga85 30.01.2014 12:30
Super ciasteczka!!!
Olga_SK 30.01.2014 11:24
Zakochane ciasteczka :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak