Kolorowa czekolada

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • barwniki spożywcze

  • brokat spożywczy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy blaszkę smarujemy ją woda i układamy na niej folię najlepiej taka grubszą ja użyłam folii ogrodniczej.

Zaczynamy od temperowania czekolady .Jest to proces polegający na stopniowym podgrzewaniu czekolady do temperatury ok. 45 stopni, czyli roztapianiu czekolady z postaci stałej do płynnej, a kiedy już ją uzyskamy, ochłodzeniu jej do ok. 27 stopni i ponownym podgrzaniu do temperatury ok. 32 stopni.

Robimy to w warunkach domowych w misce ustawionej na parze - używamy termometru kuchennego.



Po rozpuszczeniu czekolady robimy próbę
najlepiej na metalowym nożu
Końcówkę noża zamaczamy w czekoladzie, strząsamy nadmiar i odkładamy na bok Czekamy maksymalnie do 4-5 minut. Czekolada powinna zacząć się krystalizować i twardnieć. Jeżeli po tym czasie jest nadal płynna i miękka i widać na niej smugi oznacza to że nie została prawidło zatemperowana.



Odlewamy troszkę i dodajemy barwnik np czerwony . Pędzlem malujemy folię po wystygnięciu smarujemy według uznania drugą warstwę innym kolorem czekolady .

Można tez posypać brokatem. Kiedy warstwy stężeją nakładamy grubsza warstwę czekolady już białej -rozsmarowujemy szpachelką. Wstawiamy do lodówki , kiedy czekolada będzie twarda kroimy z niej dowolne wzory lub kwadraty - ozdabiamy torty , ciasta lub podajemy połamaną jako deser.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata9 11.10.2013 21:38
ciekawy pomysł
Jadwiga/Jaga85 10.10.2013 22:21
Dokładnie tak jak pisze Anna-niespotykany pomysł:)
Renataj 10.10.2013 22:14
Fajny pomysł ale jak to się teraz ma do koloru czekoladowego /zawsze kupuję taki kolor farby do włosów/:)
Anna133 10.10.2013 19:41
niespotykane i bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat