Kawa mrożona z „lodem kawowym”

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • kawa rozpuszczalna

    2 szklanki zaparzonej mocnej
  • cukier puder

    do smaku
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • śmietana 30%

    2 szklanki

LÓD KAWOWY

  • gorąca woda

    1 szklanka przegotowanej
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka dobrej jakości
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KAWA:
Zaparzona kawę schładzamy. Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Łączymy razem z kawą. Rozlewamy do szklanek . Podajemy z lodem kawowym.
LÓD KAWOWY:
Kawę zalewamy wrzątkiem, słodzimy do smaku. Studzimy. Rozlewamy do foremek i zamrażamy.

Jadwiga/Jaga85
Lód kawowy oczywiście można zrobić bez dodatku cukru. Sami decydujemy o smaku naszej kawy. Lód ten po dodaniu do kawy nie rozwadnia jej, co ma miejsce w przypadku podania napoju ze zwykłym lodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 30.01.2015 14:59
moje smaki ;)
Aleksandra/Olcia 30.01.2015 14:10
mniam mniam
MałaMi89 30.01.2015 12:23
Takiej też muszę spróbować!:)
Ania67 30.01.2015 12:17
To coś dla mnie
Betina#45 30.01.2015 11:21
pomysłowa...super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat