Kapusta włoska zapiekana pod beszamelem i serem Chedar :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1/2 kapusty włoskiej,2 łyżki masła,2 łyżki mąki,½ szklanki słodkiej śmietanki

  • ½ szklanki mleka,szczypta soli,szczypta utartej gałki muszkatołowej,25 dag utartego sera Chedar

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści . Przekroić na cztery części tak by kawałek głąba powstrzymywał liście przed rozpadaniem . Zalać osoloną wodą i gotować ok. 20 minut.
Delikatnie odcedzić . Z masła , mąki , śmietanki i mleka zrobić sos beszamelowy . Doprawić go gałką muszkatołową i szczyptą soli . W naczynie do zapiekania wlać 1/3 sosu . Ułożyć na nim kapustę . Polać równomiernie pozostałym sosem i posypać seem . Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać aż ser się rozpuści i lekko zbrązowieje .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Joanna108 23.10.2011 18:32
smaczne wykorzystanie kapusty :)
Agnik 18.04.2011 20:25
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat