Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurt naturalny a'la grecki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko tłuste 800 ml
jogurt grecki 200 ml
mleko w proszku 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurt naturalny a'la grecki

Kroki postępowania

1
Mleko zagotować i ostudzić do temperatury ok.40*C.
Krok 1 - Jogurt naturalny a'la grecki foto
2
Część mleka przelać do zamykanego pojemnika o pojemności przynajmniej 1/2 litra.
Wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia.
Krok 2 - Jogurt naturalny a'la grecki foto
3
Dołożyć jogurt ogrzany do temp. pokojowej i również dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Jogurt naturalny a'la grecki foto
4
Dolać resztę mleka i mieszać dość intensywnie, aby płyn był jednolity.
Krok 4 - Jogurt naturalny a'la grecki foto
5
Jeśli pojemnik jest duży można całość w nim pozostawić - jednak lepiej jest podzielić płyn na dwie części i przelać do wyparzonych półlitrowych słoików.
Lekko zakręcić pokrywkami, aby nie były szczelne i odstawić w ciepłe miejsce na 12-24 godz.
Krok 5 - Jogurt naturalny a'la grecki foto
6
Jogurt jest gotowy, kiedy osiągnie odpowiednią gęstość i kwasowość.
Taki jogurt od razu przełożyć do lodówki.
Krok 6 - Jogurt naturalny a'la grecki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak