Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Gruzińskie grillowane chlebki chaczapuri

5.0
(8)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Gruzińskie chlebki chaczapuri z grilla, z dodatkiem sera mozzarela, sera białego, świeżych ziół i kiełbasek.

Składniki:

CHLEBKI

mąka
500 gramów
drożdże suche
2 łyżeczki
mleko
200 ml
woda
100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1.5 łyżeczki
Sklep Prymat
oliwa
1 duża łyż.
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżeczka
kiełbaska
1 szt.

FARSZ

ser biały
250 g
mozarella
1 sztuka
bazylia świeża
2 gałązki

DEKORACJA

Sos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
pomidorki koktajlowe
1 opakowanie
jogurt naturalny
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruzińskie grillowane chlebki chaczapuri

Mąkę mieszamy z drożdżami. Dolewamy letnie mleko, oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.

Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Ser biały (Capri) mieszamy z mozarellą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dzielimy na 7 części i formujemy kule.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części. Każdą część wałkujemy i na środku rozwałkowanego ciasta dodajemy kulę serową. Zwijamy na kształt sakiewek, spłaszczamy i wałkujemy. Chlebki smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Grillujemy po 4 minuty z każdej strony.

Chaczapuri podajemy z ulubionym dipem i pomidorkami. Przyprawiamy solą i pieprzem delikatnie przed podaniem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak