Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gomasio (sól sezamowa)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pół szklanki ziaren sezamu
pół szklanki siemienia lnianego
1 łyżka soli morskiej (lub więcej)

Przepis i sposób przygotowania na: Gomasio (sól sezamowa)

Wszystkie składniki (sól także) prażymy na patelni, do zrumienienia sezamu, często mieszając. Co do soli, ilość właściwie dowolna, nie chciałam przesadzić z ilością na pierwszy strzał. Zawartość patelni studzimy i ucieramy w moździerzu, zdecydowanie nie na jednolity proszek, dobrze jest czuć kawałki siemienia i sezamu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak