Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki zawijane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki zawijane

Kroki postępowania

1
Składniki:
800 g mielonego mięsa (najlepiej z łopatki lub szynki)
500 g kapusty włoskiej lub białej
2 jajka
2 marchwie
1 cebula
woreczek białego ryżu
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka
listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu czarnego
Sos pomidorowy:
1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 marchewki
250 g płynnego przecieru pomidorowego

Wykonanie:
Z kapusty wycinamy głąb i usuwamy pierwsze liście. Do dużego garnka wkładamy kapustę, zalewamy wodą i parzymy,
Krok 1 - Gołąbki zawijane foto
2
zdejmując kolejno liście kapusty. Odkładamy na bok. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie go studzimy.
Krok 2 - Gołąbki zawijane foto
3
Mięso przepuszczamy przez maszynkę,
Krok 3 - Gołąbki zawijane foto
4
wkładamy do miski i dodajemy do niego 2 jajka, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, sól i pieprz, dodajemy ostudzony ryż. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do miski.
Krok 4 - Gołąbki zawijane foto
5
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
Krok 5 - Gołąbki zawijane foto
6
Na brzeg liścia kapusty nakładamy farsz (ilość farszu uzależniona jest od naszych upodobań jak również od wielkości liścia i wielkości gołąbków jakie chcemy otrzymać,zwijamy boki kapusty do środka i zwijamy tak jak rulonik.
Krok 6 - Gołąbki zawijane foto
7
Tak postępujemy ze wszystkimi gołąbkami.
Krok 7 - Gołąbki zawijane foto
8
Na dnie garnka układamy sparzoną kapustę, która nam pozostała aby gołąbki się nie przykleiły do dna,
Krok 8 - Gołąbki zawijane foto
9
układamy kolejno gołąbki, dodajemy liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu czarnego.
Krok 9 - Gołąbki zawijane foto
10
Na samym końcu dodajemy bulion, przecier pomidorowy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka.
Krok 10 - Gołąbki zawijane foto
11
Gołąbki gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 60 minut do miękkości.
Krok 11 - Gołąbki zawijane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 02.01.2014 11:58
mniam mniam wygląda wyśmienicie ;-)
idealme 02.01.2014 11:43
mmm pycha :)!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak