Figi faszerowane serem ricotta

Figi faszerowane serem ricotta

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fig

    6
  • kremówki

    120 ml
  • orzeszków piniowych

    0,5 łyżki
  • platkow migdałowych

    1 łyżka
  • cukru pudru

    2 łyżki
  • ser ricotta

    15 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Figi faszerowane serem ricotta

Figi dokładnie umyć, przeciąć na krzyż i lekko rozchylić. Następnie na patelni uprażyć orzeszki piniowe z płatkami migdałów (uważać, aby się nie przypaliły!), po czym zmielić je. Schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i połączyć z ricottą i mielonymi orzeszkami oraz migdałami. Całość wymieszać i, jeśli trzeba, doprawić do smaku cukrem lub cukrem pudrem. Przekrojone uprzednio figi nafaszerować masą serowo-orzechową, po czym wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Zoso 05.11.2011 12:04
smaczne danie
ana00 13.07.2011 17:37
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat