Przepis i sposób przygotowania na: Fantazja
na biszkopt:
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
6 jajek
1 łyżka octu lub spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać ocet , mąkę i delikatnie połączyć. Ciasto wylać do blaszki piec ok. 30 min. w temp.180 stopni. Po ostudzeniu przekroić na pół.
I Masa:
2 galaretki cytrynowe
3 małe jogurty naturalne
2 szklanki wody przegotowanej
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w wodzie, mieszamy ostawiamy do wystudzenia, łączymy z jogurtami , mieszamy i wstawiamy do lodówki. Lekko stężoną masę wykładamy na ciasto i przykrywamy drugim plackiem.
II Masa:
2 budynie waniliowe
1/2 l mleka
cukier waniliowy
1 margaryna
1/2 szkl cukru
10 dag płatków migdałowych
Wykonanie:
Odlewamy odrobinę mleka i mieszamy w nim budynie, resztę gotujemy z cukrami. Wlewamy wymieszany budyń, gotujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy margarynę, dodając po trochę budyniu. Na koniec dodajemy płatki migdałowe. Masę tę wykładamy na wierzch ciasta.
UWAGA:
Przybieramy pokrojona w kostkę wiśniowa galaretką rozpuszczoną w szklance wody.