Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem pomarańczowy z dyni hokkaido

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 500 ml
cukier kryształ 200 ml
likier pomarańczowy 50 ml
cytryna 1 duża
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
galaretka pomarańczowa

Porada

Likier pomarańczowy można zastąpić syropem pomarańczowym. * Dżem smakiem przypomina oryginalny pomarańczowy, ale nie zawiera goryczki, jak prawdziwy. Jest delikatny w konsystencji, a drobinki skórki z dyni wyglądają jak posiekana skórka pomarańczowa.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem pomarańczowy z dyni hokkaido

Kroki postępowania

1
Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i upiec do miękkości w gorącym piekarniku stawiając dynię przecięciem do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zależności od wielkości dyni trwa to 60-80 minut.

Upieczoną dynię pokroić w mniejsze kawałki razem ze skórką i zmiksować blenderem lub malakserem na puree.
Krok 1 - Dżem pomarańczowy z dyni hokkaido foto
2
Mus przełożyć do garnka, dodać cukier oraz skórkę otartą z wyszorowanej pomarańczy. Dolać pół szklanki wody i zagotować stale mieszając.
Krok 2 - Dżem pomarańczowy z dyni hokkaido foto
3
Dusić kilka minut, po czym dolać likier pomarańczowy oraz sok wyciśnięty z dużej cytryny.
Krok 3 - Dżem pomarańczowy z dyni hokkaido foto
4
W międzyczasie rozpuścić galaretkę pomarańczową w połowie szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do spęcznienia na kilkanaście minut.
Krok 4 - Dżem pomarańczowy z dyni hokkaido foto
5
Napęczniałą galaretkę dodać do podduszonej dyni i podgrzewać, stale mieszając, aż galaretka zupełnie się rozpuści, a płyn lekko zawrze.
Krok 5 - Dżem pomarańczowy z dyni hokkaido foto
6
Natychmiast przelać gorący dżem do wyparzonych niewielkich słoiczków (200-300ml), aż po brzeg, zakręcić wyparzonymi pokrywkami i postawić dnem do góry. Pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Dżemu nie trzeba pasteryzować. Warto przechowywać w lodówce lub chłodnym ciemnym miejscu.
Krok 6 - Dżem pomarańczowy z dyni hokkaido foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 29.09.2016 09:58
Wygląda niezwykle kusząco:)
wyattearp 12.10.2014 12:42
super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Habibi 11.10.2014 09:10
U mnie już jeden słoiczek zniknął przy śniadaniu ze świeżutkimi bułeczkami i masełkiem - do kawki :)
Kejti 11.10.2014 07:24
Super dżemik :-)
DorotaZ 10.10.2014 18:24
Pomysł naprawdę super:)
Habibi 10.10.2014 08:09
Co prawda ten dżem to był mój kolejny eksperyment, ale przyznam, że efekt mnie zaskoczył pozytywnie :) Smaczny, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny i delikatny. Mam jeszcze w głowie kilka smakowych opcji do wypróbowania ;)
bietka 09.10.2014 17:51
mniam musi być pyszny :)
Renata9 09.10.2014 17:43
bardzo smaczny dżemik
Seba 09.10.2014 15:55
Lubię taki domowy dżem
Ania96 09.10.2014 15:50
można prosić o kromkę chleba z takim dżemem :)
jola91 09.10.2014 15:40
Muszę przyznać, że to bardzo ciekawie zastąpiony oryginał :)
Agnieszka-87-25 09.10.2014 14:54
mniam moje smaki
nogawkuchni 09.10.2014 14:44
Bardzo ciekawy pomysł i przepis na dżem,fantastyczny kolor,taki dżem z pewnością rewelacyjnie smakuje.
olyabuziaczek 09.10.2014 14:39
wyglada wspaniale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak