Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser truskawkowo migdałowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdałów ( użyłam całych ) 50 g
kruchych gotowych babeczek 6
dużych świeżych truskawek 8
mała śmietana 36% 1
cukru 1 łyżka
odrobina niebieskiego barwnika

Przepis i sposób przygotowania na: Deser truskawkowo migdałowy

Kroki postępowania

1
Migdały zalać wrzątkiem i sparzyć. Po chwili odcedzić i obrać je i podzielić na połówki. Do miseczki wlać ponownie wodę, dodać niebieski barwnik, wymieszać i wrzucić połówki migdałów na około godzinę. Po tym czasie migdały odsączyć i wysypać na ręcznik papierowy i wysuszyć. Przygotować dwa naczynia do deseru ( ja użyłam kieliszków ). Babeczki wrzucić do rozdrabniacza i zmiksować. Rozłożyć po równo do kieliszków.
Krok 1 - Deser truskawkowo migdałowy foto
2
Następnie umyte i pozbawione szypułek truskawki również zmiksować ( moje były bardzo słodkie, więc nie dodałam cukru ) i także rozłożyć do obu kieliszków.
Krok 2 - Deser truskawkowo migdałowy foto
3
W miseczce umieścić śmietanę, dodał łyżkę cukru i ubić na sztywno, po czym nałożyć na warstwę truskawek.
Krok 3 - Deser truskawkowo migdałowy foto
4
Na koniec posypać migdałami i udekorować listkami np, melisy.
Krok 4 - Deser truskawkowo migdałowy foto
5
I mamy pyszny deserek.
Krok 5 - Deser truskawkowo migdałowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 21.12.2012 00:48
Uwielbiam deser z musem truskawkowym i bita śmietaną :)
cukiereczek 13.10.2012 07:46
piękny i na pewno smaczny
Szymon7 07.10.2012 14:33
Pyszne i proste :)
anja3107 07.10.2012 14:15
rewelacyjnie wygląda ten deser
Magula 07.10.2012 13:39
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak