Curry z batatów i ciecierzycy

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Curry z batatów i ciecierzycy, to wspaniała propozycja jesiennego czy zimowego obiadu. Dodatek czosnku, papryczki chili i curry, sprawia że danie ma orientalną nutę i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Koniecznie przygotujcie do niego ryż lub domowe chlebki naan.  

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • batat

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • biała część pora

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • liście limonki kaffir

    2 sztuki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • ugotowana ciecierzyca

    200 g
  • bulion warzywny Kucharek

    1 szklanka
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżki
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • limonka

    1 sztuka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W rondlu na oleju smażymy pokrojonego w piórka pora, czosnek pokrojony w plastry, plastry batata, posiekaną papryczkę chili pod koniec dodając curry.

2. Po kilku minutach wlewamy bulion warzywny, mleko kokosowe i dusimy około 20 minut, aż batat się będzie się lekko rozpadał.

3. Następnie dodajemy ciecierzycę, doprawiamy do smaku przyprawą do dań i mieszamy.

4. Tak przygotowane curry podajemy z kolendrą i ćwiartkami limonki.

Kucharek_pl
Możecie wykorzystać ciecierzycę gotowaną lub z puszki, ale bez zalewy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat