Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukierki a’la Białe Michałki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

150 g białej czekolady
szklanki mleka
50g masla
1/3 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
3 szklanki mleka w proszku
100g pokruszonych herbatników
1 szklanka zmielonych orzechów
zapach do ciasta
100 g białej czekolady
40 g masła
3 łyżki mleka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukierki a’la Białe Michałki

Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy, kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po godzince dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Masę przekładamy do foremki na michałki, jeżeli nie mamy możemy użyć zwykłej blachy, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, dodajemy mleko i masło, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 02.01.2014 14:06
podziwiam pomysł:-)
Pomocnik 20.03.2013 13:25
świetne cukierki
Paolcia 20.03.2013 12:56
bardzo apetycznie wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak