Creme brulee

Creme brulee

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kremówki

    500 ml
  • żółtek

    6
  • białego cukru

    1/3 szklanki
  • brązowego cukru

    5 łyżek
  • laska wanilli

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Creme brulee

Do rondelka wlać kremówkę, wsypać biały cukier oraz wyłuskane ziarenka z laski wanilii. Mieszać na bardzo wolnym ogniu do momentu aż zacznie się gotować na brzegach. Wówczas zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Następnie ubić delikatnie żółtka (żeby nie były puszyste!) i dolewać ciepłą śmietanę z cukrem, ciągle mieszając. Kiedy krem zrobi się gładki i sztywny, wlać go przez sito do foremek, żeby ewentualne grudki na sitku zostały. Wstawić do nagrzanego do 100 st. piekarnika i piec 50 minut. Po wyciągnięciu ostudzić, po czym włożyć do lodówki na 5 godzin. Następnie krem posypać łyżką brązowego cukru i zapiekać go chwilę w mocno rozgrzanym piekarniku do momentu rozpuszczenia się cukru, lekkiego zarumienienia i utworzenia się charakterystycznej skorupki. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

ajres 24.03.2012 23:19
super
ajres 24.03.2012 23:19
super
ajres 24.03.2012 23:19
super
dorotka0000025 13.07.2011 10:35
brzmi pysznie
monia79 27.05.2011 21:23
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat