Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Latte Macchiato

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Latte Macchiato

Kroki postępowania

1
Biszkopt na formę o wymiarach 25x35:
8 średniej wielkości jaj
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki maki tortowej
szczypta soli
3 płaskie łyżki kakao
4 łyżki oleju
4 łyżki letniej, przegotowanej wody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Masa waniliowa na formę o wymiarach 25x35: :
2 kostki miękkiego masła po 200 g
1 szklanka cukru pudru
opakowanie mleka w proszku pełnego 3,2% ( ok. 5 szklanek)
700g – 800g serka homogenizowanego waniliowego
laska wanilii lub olejek waniliowy

Dodatkowo:
2 paczki okrągłych biszkoptów
kakao do posypania

Poncz:
2 szklanki kawy espresso
200 ml likieru (u mnie kokosowy)
Krok 1 - Ciasto Latte Macchiato foto
2
W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt.
Krok 2 - Ciasto Latte Macchiato foto
3
Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania masy jajecznej, następnie nie przerywając miksowania dodajemy małe porcje cukru.
Krok 3 - Ciasto Latte Macchiato foto
4
Miksujemy na najwyższych obrotach i dodajemy olej oraz wodę.
Krok 4 - Ciasto Latte Macchiato foto
5
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą w oddzielnej misce
Krok 5 - Ciasto Latte Macchiato foto
6
i powoli dodajemy do masy jajecznej, nie robimy tego za pomocą miksera tylko ręcznie, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
Krok 6 - Ciasto Latte Macchiato foto
7
Formę o wymiarach 25x35 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 7 - Ciasto Latte Macchiato foto
8
Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt nie opadł. Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na dwa równe blaty.
Krok 8 - Ciasto Latte Macchiato foto
9
Przygotowujemy masę waniliową. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem
Krok 9 - Ciasto Latte Macchiato foto
10
na jednolitą, puszystą masę,
Krok 10 - Ciasto Latte Macchiato foto
11
następnie stopniowo dodajemy serki homogenizowane, gdy dokładnie się połączą stopniowo, nie przerywając miksowania dodajemy mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii: laskę wanilii lub odrobinę olejku waniliowego.
Krok 11 - Ciasto Latte Macchiato foto
12
Wszystko miksujemy przez około 5 minut do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Krok 12 - Ciasto Latte Macchiato foto
13
Jeden blat biszkoptu wkładamy do formy, ponczujemy go obficie i wykładamy na niego połowę waniliowej masy.
Krok 13 - Ciasto Latte Macchiato foto
14
Biszkopty zanurzamy na chwilkę w ponczu i układamy na cieście aż zakryjemy całą przestrzeń, oprószamy to delikatnie gorzkim kakao.
Krok 14 - Ciasto Latte Macchiato foto
15
Drugi blat zanim położymy na biszkopty musimy jedną stronę sponczować i posmarować połową pozostałego kremu, układamy kremem do biszkoptów i porządnie dociskamy.
Krok 15 - Ciasto Latte Macchiato foto
16
Wierzch ciasta ponczujemy i wykładamy resztę masy waniliowej.
Krok 16 - Ciasto Latte Macchiato foto
17
Biszkopty zanurzamy w ponczu i układamy na masę. Wszystko obficie obsypujemy gorzkim kakao.
Krok 17 - Ciasto Latte Macchiato foto
18
Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny przed podaniem, najlepiej jednak jest przygotować ciasto wieczorem i podawać na drugi dzień.
Krok 18 - Ciasto Latte Macchiato foto
19
Krojąc ciasto warto nóż zanurzyć w wodzie.
Krok 19 - Ciasto Latte Macchiato foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.09.2015 16:40
Da się to mleko w proszku czymś zastąpić?
Klausia 26.01.2015 04:41
wygląda super :)
wyattearp 13.11.2013 12:53
wygląda przepysznie
Łucja 12.11.2013 23:50
pyszne ciasto :)
Katarzyna34 12.11.2013 16:21
wygląda wspaniale
bogusia19 12.11.2013 13:20
został może kawałek?
Małgorzata9 12.11.2013 13:17
rewelacyjne ciacho
halina17 12.11.2013 11:57
Smacznie wygląda ciasto.
Michał2 12.11.2013 11:00
Lubię takie ciasta.
Aga-25 12.11.2013 10:55
pyszny placuszek
Gracer 12.11.2013 10:46
musi być rewelacyjne
Barbara777 12.11.2013 10:45
dobre ciasteczko:)
gosia561 12.11.2013 10:41
ciacho stworzone do kawy
Agnieszka-87-25 12.11.2013 10:34
wyśmienite ciacho
SylwiaMagdaSabin 12.11.2013 09:47
wspaniałe cistao
dodi 12.11.2013 09:12
ale pyszności, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak