Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdzowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1/2 szklanki cukru
szczypta soli
łyżka suchych drożdży
500 g mąki
110 g masła
2 jajka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe

wykonanie;
wszystkie składniki muszą być ciepłe.
Mleko podgrzewamy dosyć mocno, rozpuściłam w nim cukier, sól i drożdże.
Jak zaczną lekko pracować, należy dodać 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła, 2 jaja- lekko mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy a w trakcie dodajemy resztę roztopionego masła.
Wyrabiałam około 10 minut.
Odstawiłam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie krótko wyrobiłam około 2 minuty.

Ciasto podzieliłam na trzy części. Każdą wałkowałam na prostokąt. Każdy blat ciasta smarowałam serkiem waniliowym z cynamonem. Zwijałam dłuższą częścią w rulon. Rulon zwijałam wokół własnej osi a następnie w ślimaka.

Piekłam 30 minut w 180* .Piekarnik ustawiłam na grzanie dołu bez termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 28.11.2016 13:58
bardzo lubię ciasta drożdżowe
adelajda 27.11.2016 15:08
najlepsze są ciasta drożdżowe
jan_mag 27.11.2016 12:23
Bardzo dobre
cukiereczek 27.11.2016 12:10
puszyste,delikatne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak