Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdzowe
wszystkie składniki muszą być ciepłe.
Mleko podgrzewamy dosyć mocno, rozpuściłam w nim cukier, sól i drożdże.
Jak zaczną lekko pracować, należy dodać 2 i 1/2 łyżki roztopionego masła, 2 jaja- lekko mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy a w trakcie dodajemy resztę roztopionego masła.
Wyrabiałam około 10 minut.
Odstawiłam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie krótko wyrobiłam około 2 minuty.
Ciasto podzieliłam na trzy części. Każdą wałkowałam na prostokąt. Każdy blat ciasta smarowałam serkiem waniliowym z cynamonem. Zwijałam dłuższą częścią w rulon. Rulon zwijałam wokół własnej osi a następnie w ślimaka.
Piekłam 30 minut w 180* .Piekarnik ustawiłam na grzanie dołu bez termoobiegu.