Ciasto cytrynowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto 250 g mąki 30 g cukru 125 g masła 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Masa Sok i skórka z 4 cytryn (ja da

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki zarobić jak na kruche ciasto. Wyłożyć do przygotowanej tortownicyo śr, 25 cm i podpiec 10 minut w 200*C.Wykonać masę . Sok , skórkę otartą cukieri wodę wymieszać dokładnie i zagotować. Gdy masa ostygnie wkręcić do niej stopniowo 4 żółtka. Ubić pianę z 5 białek i cukru na sztywno. Masę położyć na ciasto podpieczone , na masę równomiernie połozyć pianę i piec około 45 minut w gorącym piekarniku 190*C

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 09.01.2016 09:50
Nigdy takiego nie jadłam ale chętnie spróbuję
Motorek 17.08.2013 08:57
uwielbiam cytrynowe ciasta
RenataZ-et 09.08.2013 21:33
wygląda bardzo zachęcająco :)
Seba 05.04.2013 09:06
uwielbiam ciasta cytrynowe
Grazyna0211 26.03.2013 10:15
bardzo kuszące ciasto
Grażyna13 26.01.2013 17:19
pyszne :)
gusia1000 24.01.2013 11:28
Lubię takie ciasta.
PaniMISIOWA 18.10.2012 19:47
wspaniałe
Elżbieta17 12.10.2012 15:54
pyszne:)
IZABELA29 28.07.2012 14:52
fajniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat