Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 0.5 kg
świeżych drożdży 10 dkg
soli 2.5 łyżeczki
roztopionego masła 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny

Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawią na garnku z ciepła wodą aby urosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść dodać 3 szklanki osolonej wody oraz roztopiony smalczyk i resztę mąki. Dokładnie wyrobić przełożyć do natłuszczonej foremki lub uformować okrągły bochenek, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść przełożyć do form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut.

nasz blog

http://aniolywkuchni.blogspot.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak