Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chałka z karobem i kruszonką

5.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mleko
0,5 szklanki
cukier
50 g
drożdże świeże
12 g
masło
50 g
jajko
1 szt
mąka pszenna typ 450
280 g
mączka z chleba świętojańskiego
1 czubata lyzka
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

oraz

jajko
do posmarowania

kruszonka

masło
30 g
mąka pszenna typ 450
2,5 lyzki
cukier
1,5 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z karobem i kruszonką

Kroki postępowania

1

Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże i wymieszać aż się rozpuszczą.
Dodać roztopione masło i roztrzepane jajko. Wsypać karob, wymieszać.
Krok 1 - Chałka z karobem i kruszonką foto
2

Na koniec dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Krok 2 - Chałka z karobem i kruszonką foto
3

W międzyczasie zrobić kruszonkę: zimne masło, cukier i mąkę wrzucić do rozdrabniacza (lub posiekać nożem). Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Chałka z karobem i kruszonką foto
4

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować podłużny wałek (można podzielić na 3 i zapleść warkocz),
Krok 4 - Chałka z karobem i kruszonką foto
5

przełożyć do długiej keksówki, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Chałka z karobem i kruszonką foto
6

Wyrośniętą chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce
Krok 6 - Chałka z karobem i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak