Przepis i sposób przygotowania na: Chałka maślana
Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn, dodać resztę cukru pudru i cukier waniliowy, sól, dwa jajka i białko oraz stopione przestudzone masło.
Całość wymieszać łyżką, a następnie zagnieść, dodając rodzynki, i wyrobić.
Oprószyć mąką i włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, podzielić je na trzy części, uformować wałeczki i zapleść gruby warkocz.
Keksówkę posmarować masłem, oprószyć mąką i ostrożnie przenieść chałkę.
Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżeczką mleka (można też posypać drobną kruszonką).
Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut w ciepłe miejsce.
Piec 35-45 minut w 180-190*C.
Kroić, kiedy przestygnie.
Ostygniętą chałeczkę można posmarować lekkim lukrem.