Przepis i sposób przygotowania na: Bueno Vista
6 sztuk jaja
1 i 1/2 szklanki cukier
1 szklanka mąka tortowa
1 szklanka mąka ziemniaczana
3 łyżeczki proszek do pieczenia
1 opakowanie cukier wanilinowy
2-3 łyżki kakao
WYKONANIE:
Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli do masy jajecznej. Kakao zalać odrobinką gotującej wody i wymieszać, dodać do masy i wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto, wstawić po nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15 minut. W zależności jak piecze piekarnik.
Masa śmietanowa
350 ml śmietanki kremówki 36%
250 gr serka marcepone
cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru
Słoik dżemy wiśniowego kwaśnego
Masa śmietankowa:
Ubić zimną śmietanę, na końcu ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym, dodać marcepone i dalej ubijać.
Zimny biszkopt przekroić, nasączyć najlepiej z alkoholem, posmarować dżemem i wyłożyć masę śmietanową. Można polać polewą czekoladowa lub potartą czekoladą.
SMACZNEGO!