Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz wołowy z mini kluseczkami
1 cebula żółta
1 cebula czerwona
4 ząbki czosnku
85 dkg wołowiny
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki pomarańczowej
1/2 papryki zielonej
1 puszka pomidorów bez skóry
2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżki papryki ostrej
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
do smaku
70 dkg ziemniaków
5 łyżek mąki ziemniaczanej
oliwa do smażenia
Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wyrobić. Formować mini kluseczki. Owinąć folią spożywczą i odstawić.
Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Mięso wołowe opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie usunąć wszystkie twarde i tłuste zgrubienia, chyba, że mamy chude mięso wołowe np. polędwicę, to wtedy już nie ma takiej potrzeby. Pokroić go w niezbyt dużą kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć cebule oraz czosnek. Następnie dodać mięso i również go zrumienić ze wszystkich stron.
Papryki pokroić w paseczki i dodać do mięsa. Obsmażyć delikatnie.
Teraz dodać pomidory bez skóry, krojone w większą kostkę, razem z sokiem, a następnie dolać wodę, aby nasze mięso i warzywa były całkowicie zakryte.
Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Warzywa się prawie całkowicie rozgotują. Podczas gotowania wody będzie ubywać, więc czasami trzeba jej trochę dolać. Bogracz musi mieć luźną konsystencję. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i jarzynką.
W oddzielnym garnku, w osolonej lekko wodzie ugotować kluseczki na al dente, a następnie wrzucić je do bograczu i delikatnie wymieszać.
Kluseczki podczas gotowania wypłyną na powierzchnię wody i wtedy można je wyciągnąć łyżką cedzakową. Z tej porcji ziemniaków wychodzi ok. 200 sztuk malusieńkich kluseczek. Jeśli ktoś woli łagodną wersję bograczu, to nie dodawać ostrej papryki w ogóle. Mi wyszła dość pikantna wersja, ale bardzo pyszna.