Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt Cappuccino

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skladniki ponizej

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt Cappuccino

Kroki postępowania

1
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru białego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
kilka kropel olejku zapachowego (u mnie waniliowy, lecz niekoniecznie)

Masa budyniowa:
2 duże budynie śmietankowe
1/2 litra mleka 3,2%
1 kostka masła (ja dałam śmietankowe)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
100 g kandyzowanej skórki cedratu w kostkach (można zastąpić rodzynkami)

Masa cappuccino:
1 opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym
2 śnieżki na mleko
1 śmietan-fix
5 łyżek żelatyny
2 szklanki mleka 3,2%

Dekoracja:
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
Krok 1 - Biszkopt Cappuccino foto
2
W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek, do dużej miski wkładamy białka i ubijamy je na bardzo sztywną pianę (po odwróceniu miski nic nie powinno spadać).
Krok 2 - Biszkopt Cappuccino foto
3
Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, a pod koniec po jednym żółtku, dokładnie miksując.
Krok 3 - Biszkopt Cappuccino foto
4
Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz cukier puder, olejek waniliowy i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 - Biszkopt Cappuccino foto
5
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto.
Krok 5 - Biszkopt Cappuccino foto
6
Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 40 minut. Studzimy. Biszkopt zdejmujemy z papieru i przekładamy do blaszki.
Krok 6 - Biszkopt Cappuccino foto
7
W czasie gdy pieczemy biszkopt przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń. W 1/2 szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy, dodając 3 łyżki cukru. Budyń musi być gęsty dlatego zamiast w litrze mleka gotujemy go w 1/2 litra. Budyń cały czas energicznie mieszamy aby się nie przypalił. Po ugotowaniu dobrze go studzimy, musi być zimny.
Krok 7 - Biszkopt Cappuccino foto
8
Miękkie masło śmietankowe wkładamy do miski razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania białego kremu.
Krok 8 - Biszkopt Cappuccino foto
9
Dodajemy stopniowo budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wsypujemy kandyzowana skórkę cedratu lub rodzynki (zależy od upodobań).
Krok 9 - Biszkopt Cappuccino foto
10
Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Krok 10 - Biszkopt Cappuccino foto
11
Tak przygotowaną masę wykładamy
Krok 11 - Biszkopt Cappuccino foto
12
na przestudzony biszkopt.
Krok 12 - Biszkopt Cappuccino foto
13
Na samym końcu przygotowujemy masę cappuccino. Mleko zagotowujemy w rondelku, ja odlałam 1/3 szklanki mleka i rozprowadziłam w nim kawę cappuccino, aby nie zrobiły się grudki kawy, gdy mleko w rondelku się zagotowało wlałam kawę i zagotowałam to wszystko na ogniu. Kawę wystudzić.
Krok 13 - Biszkopt Cappuccino foto
14
Do chłodnej kawy wsypujemy śnieżki oraz śmietan–fix i miksujemy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w niewielkiej ilości wody i dodajemy do ubitej śnieżki,
Krok 14 - Biszkopt Cappuccino foto
15
wszystko dokładnie ze sobą łączmy i wylewamy na masę budyniową.
Krok 15 - Biszkopt Cappuccino foto
16
Czekolady ścieramy
Krok 16 - Biszkopt Cappuccino foto
17
i posypujemy ciasto.
Krok 17 - Biszkopt Cappuccino foto
18
Chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.
Krok 18 - Biszkopt Cappuccino foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 03.02.2017 19:40
Wyglada rewelacyjnie:)
Klausia 06.06.2016 00:10
Znów się natknęłam na ten przepis, jak z tym cappuccino.
Klausia 04.08.2014 16:23
Wygląda zachęcająco :) Proszę o info na prive "1opakowanie kawy Cappuccino o smaku czekoladowym" tzn. ile gram/ łyżeczek? Pytam bo u mnie nie ma Cappuccino w torebkach tylko jest opakowanie 500g więc chyba nie o takie chodzi :D
magduś83 07.01.2014 19:29
prezentuje się rewelacyjnie :)
wyattearp 07.01.2014 14:42
pysznie wygląda
DOROTA/PATI197799 07.01.2014 12:45
moje ulubione :)
Kuchenka 07.01.2014 12:19
przepiękne jest!!!
Michał2 07.01.2014 12:10
apetycznie wygląda
Megg 07.01.2014 11:59
wyśmienite ciasto
Romanowka 07.01.2014 11:47
apetyczne ciasto, musi wspaniale smakować
halina17 07.01.2014 11:12
Smaczne ciasto.
sanielcia 07.01.2014 11:01
wspaniały tort
Ola1984 07.01.2014 10:56
Zdecydowanie moje smaki :)
Czyki 07.01.2014 10:10
Poproszę chociaż malutki kawałeczek:)co za pyszności:)
Magula 07.01.2014 10:10
zjadałabym takie ciasto
Edith85 07.01.2014 09:40
pyszne ciacho
olla85 07.01.2014 09:32
Przepięknie wygląda i na pewno jest pyszne. Bardzo lubię takie ciasta.
Konczi 07.01.2014 09:29
uwielbiam takie ciacha, wygląda super!
bietka 07.01.2014 09:26
bardzo smaczne ciacho :)
Paolcia 07.01.2014 09:22
smaczny przepis ;)
norweska20 07.01.2014 09:15
super smaczne ciacho
kriko 07.01.2014 09:14
bardzo pyszne
V_kuchareczka 07.01.2014 09:13
smakowicie wygląda
2milutka 07.01.2014 09:12
rewelacyjne w smaku musi być!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak