Jak sprawdzić, czy ananas jest już dojrzały? Jak go obrać i pokroić? Zobacz naszą poradę!
Ananas to niezwykle smaczny owoc, pod warunkiem, że jest dojrzały. Jeśli tak, to jego miąższ jest słodki, soczysty i smaczny. Żeby ananas smakował i nie był łykowaty, należy go poprawnie obrać i pokroić. Jak – już wiesz, jeśli obejrzałeś wideo.
Ananas kojarzy nam się przede wszystkim z deserami, a tymczasem jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych – salsy – tak, jak w tym przepisie na grillowaną makrelę, sałatek czy kurczaka na ostro.
Jakie przyprawy pasują do ananasa?
Jeśli jest to danie słodkie sięgnij po kardamon mielony i wanilię. Jeśli jest to danie wytrawne użyj papryki ostrej, chili pieprz cayenne, czosnek suszony, tymianek, pieprz czarny grubo mielony.
Z ananasa można także zrobić także steka, i chociaż brzmi to zabawnie, to danie jest naprawdę smaczne!
Przepis na stek z ananasa z jajkiem
Składniki:
- 2 grube plastry świeżego, obranego ananasa
- 4 łyżeczki wędzonej papryki Prymat
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- szczypiorek
Przygotowanie:
Ananasa posmaruj olejem i grilluj na mocno rozgrzanej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony. Jajko usmaż sadzone, na łyżce oleju. Steki z ananasa posyp obficie papryką. Na wierzchu ułóż jako. Całość posyp szczypiorkiem.
Więcej przepisów z ananasem znajdziesz >>>TU<<<