Co podać na domówce? To pytanie zadaje sobie chyba każdy gospodarz imprezy. Przekąski powinny być smaczne i różnorodne. Najlepiej, kiedy są również proste w przygotowaniu i w jedzeniu – można sięgnąć po nie w dowolnym momencie i przez cały wieczór pozostaną równie apetyczne. Marynowane warzywa są tym, w co warto się zaopatrzyć przed organizacją takiego spotkania. Mając je w swojej spiżarni, szybko wyczarujesz pyszne przekąski. Najpopularniejszym wyborem są z pewnością ogóreczki konserwowe, papryka czy oliwki, ale warto urozmaicić ten zestaw o marynowaną cebulkę.
Marynowana cebulka perłowa i złocista – jak smakuje?
Marynowana cebulka jest bardzo delikatna w smaku, lekko słodkawa. Nie ma tak ostrego zapachu jak surowa cebula i nie dominuje w daniach, ale dopełnia inne składniki. Małe cebulki są również bardzo estetyczne, dlatego szefowie kuchni często wykorzystują je do dekoracji swoich dań.
5 pomysłów na przekąski imprezowe z cebulką marynowaną
1. Tacos, czyli przekąska w meksykańskim stylu
Tacos to jedno z podstawowych dań kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli, mięsa mielonego i warzyw w dobrze przyprawionym, pomidorowym sosie. Ta przekąska jest banalnie prosta w przygotowaniu, a na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom.
Sprawdź przepis na tacos z indykiem, fasolą, awokado i marynowaną cebulką.
2. Koreczki z marynowaną cebulką
Koreczki są imprezowym klasykiem. W ich przypadku warto postawić na różnorodność i nadziać na wykałaczki przeróżne składniki. Koreczki z kiełbasą lub wegetariańskie, a nawet z samymi warzywami znajdą wielu fanów i szybko znikną ze stołu. Marynowana cebulka nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje w koreczkach.
3. Tatar i śledzik
Zarówno tatar, jak i śledzika podaje się zwykle w towarzystwie drobno posiekanej surowej cebuli. Warto zamienić ją na rozdrobnione cebulki marynowane – złociste i perłowe. Gwarantujemy, że odmienią smak tych przekąsek.
4. Szaszłyki z cebulką marynowaną
Marynowana cebulka świetnie smakuje nie tylko w zimnych przekąskach. Przygotujesz z nią również szaszłyki z grilla lub z piekarnika. Ten wegeprzysmak świetnie sprawdzi się jako samodzielna przekąska bądź dodatek do dania mięsnego.
Na blogu Doradca smaku znajdziesz przepis na wegeszaszłyki z pieczarkami, cukinią i cebulką.
5. Deska wędlin, serów i marynowanych warzyw
Deska wędlin, deska serów albo po prostu deska pyszności, które akurat masz w swojej kuchni, to kolejny przykład przekąsek, które w kilka chwil przygotujesz na imprezę. Pokrojone plasterki wędlin czy same sery warto urozmaicić wizualnie i smakowo, dodając świeże i marynowane warzywa. Listki rukoli oraz pomidorki koktajlowe ożywią kompozycję. Również w tej przekąsce warto korzystać z marynowanych warzyw, a cebulki w dwóch kolorach będą pięknie się prezentować.