Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nieoczywiste połączenia przypraw i składników

Bogactwa smaku dostarczają nam przyprawy, zabierając tym samym w przygodę pełną aromatu i smaku!  Jak zestawić ze sobą przyprawy i składniki, by wydobyć z potrawy czy deseru to, co najlepsze? Wystarczy odrobina pomysłowości i wyobraźni kulinarnej, by z pozoru nieoczywiste połączenia zagościły na stałe w naszej kuchni! ❤️

Co powiecie na krem z białej czekolady z posypką z kolorowego pieprzu? Brzmi szokująco? To tylko zobaczcie jak smakuje! ?

Bawcie się strukturami, wykorzystujcie przyprawy w ziarnach, mielone lub własnoręcznie utłuczone w moździerzu i sprawdźcie, która z form najlepiej pasuje do przygotowywanych przez Was dań.

Jeśli zaintrygował Was przepis z niniejszej porady, koniecznie przygotujcie go w domu. Podając go gościom możecie liczyć na masę komplementów i niemałe zaskoczenie z ich strony.

Przepis na krem z białej czekolady z pieprzem kolorowym.

Składniki:
? 2 żółtka
? 2 łyżki drobnego cukru
? szczypta soli
? 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
? pół tabliczki białej czekolady
? pieprz kolorowy Prymat

Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie dodawaj powoli do jajek, cały czas mieszając. Śmietankę ubij na sztywno, ze szczyptą soli. Do masy wymieszaj bitą śmietanę, ale zrób to delikatnie, po trochu, przy pomocy łyżki. Krem nałóż do pucharków i odstaw do lodówki, przynajmniej na 2 godziny. Deser podawaj posypany kolorowym, rozkruszonym w moździerzu pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak