Jak przygotować bazyliowe pesto? + Przepis.
Ten pyszny włoski sos jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni. Oczywiście bez trudu możemy odnaleźć różne jego wersje na sklepowych półkach, jednak najbardziej aromatyczny jest, gdy przyrządzimy go u siebie w domu.
Ten pyszny włoski sos jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni. Oczywiście bez trudu możemy odnaleźć różne jego wersje na sklepowych półkach, jednak najbardziej aromatyczny jest, gdy przyrządzimy go u siebie w domu. Potrzebujemy tylko kilka składników i blender – przygotowanie nie wymaga dużo czasu i specjalnych umiejętności.
Można je przygotować na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest zielone pesto bazyliowe. Sekretem tego sosu są idealnie połączone składniki, które wzajemnie się uzupełniają. Jeżeli wypróbowaliście już klasyczną wersję pesto z powodzeniem możecie zamienić w przepisie bazylię na inny zielony składnik bazowy, np. natkę pietruszki, jarmuż czy rukolę. Szerokie grono miłośników ma też tzw. pesto rosso czyli różowe pesto z suszonych pomidorów. A Wy jakie pesto lubicie najbardziej? Robicie pesto sami w domu?
Świeże liście słodkiej bazylii połączone z dojrzałym parmezanem, aromatycznym czosnkiem, chrupiącymi orzeszkami pini zalane oliwą z oliwek sprawią, że każdy makaron nabierze wyrazistego smaku.
Przepis, poradę i video przygotował dla Was Piotr Ogiński z Kocham gotować!